tisdag 29 april 2008

Några förklaringar..

Ett par förklaringar kanske är på sin plats efter förra inlägget. "ANZAC day" motsvaras nästan av en sk nationaldag. ANZAC (Australian New Zealand Army Corps) är armen som stred under första och andra världskriget på Storbritanniens sida i ffa Turkiet och Italien. Under första världskriget föll armen tungt vis slaget om Gallipoli i Turkiet. Detta sägs också vara starten på Kiwi identiteten, "vi åkte dit som engelska soldater men kom hem som Kiwi civilians". Kiwi soldiers blev ett begrepp bland de övriga i armen, britter, sydafrikaner och australiensare, eftersom de använde skokräm med en kiwi fågel på. Sedan dess har Nya Zeeländare kallts kiwis mer och mer. Under ANZAC day firas minnet av alla som dött i krigen men också uppvaknandet av en egen identitet utanför identiten som engelsk koloni.

Moas keps var tänkt som en present till Åsa men passade Moa bättre.

Ikväll har vi haft besök av familjerna Herman och Aiono och firat båda födelsdagarna. Bobby är ganska skärrad eftersom det är första gången han inte är ledig på sin födelsedag. 1 Maj nämns här men ingen firar och det är definitivt inte en helgdag. Alltså måste Bobby för första gången jobba på sin födelsedag och ingen flaggar för honom. Märkligt.

Idag har det regnat drygt 50 mm hittills. Ganska mycket för oss men inte så ovanligt här. Skönt med färre regndagar och rejält med regn när det väl kommer.

Idag har allmänheten lämnat in en petition till riksdagen att upplösa den nya lagen som förbjuder AGA mot barn. Alltså, detta är en nation där 18 000 skrivit på att det bör vara en rättighet att slå barn i uppfostrings-syfte. Medeltid, säger familjen Tingstedt, kom in i matchen NZ!!

Igår meddelades att 185 000 barn lever i fattigdom enligt NZ egen defintion av fattigdom. Anledningen till detta sägs vara kraftiga nedskärningar i social lagen om socialbidrag. Man menar att arbete är vägen ut ur fattigdom. Detta har slagit väl ut avseende arbetslösheten som bara är 3.4 % nu. Samtidigt som arbetslösheten har sjunkit har fattigdomen ökat. Intressant för oss som diskuterar liknande "problem" i Sverige.

Inga kommentarer: