måndag 7 april 2008

Masterton, Waiarapa

Waiarapa är en liten del av sydöstra nordön inklämt mellan Stilla havs kusten i öster och Tararua bergen i väst. Det var hit de flesta skandinaviska invandrare (mest danska) kom för ca 130 år sedan. Man tyckte att området liknade Skandinavien. Och vi kan nog bara hålla med. Många lågtryck, kalla nätter, böljande kullar och en hel del barrskog.


Vi bodde härligt i ett gammalt fint renoverat societetshus från 1850.


Lördagen spenderade vi med att ta oss upp för Mt Holdsworth 1509 möh, vi kom halvägs... men det var en njutbar Track med fin natur och många bäckar till Theos förtjusning. Vi bombade trollet under varje bro. Lunch avnjöts med härlig utsikt.

På söndagen tog vi oss ut till Castlepoint som är den enda möjligheten att komma ut till kusten som är klippig och hyfsat otillgänglighet. Ett bad i Stilla havet och sedan in i bilen igen till Mt Bruce. Där har man till stor del raderat ut alla råttor, illrar och pungråttor som äter alla inhemska fåglar, sedan har man återinfört olika arter igen efterhand, bla de utrotningshotade Kaka fåglarna (en sorts papegojefågel), Kokakon samt Kiwin.


Kaka och Hihi bird


Kokakon finns det inte många kvar av, dock troligen så många som 1000 st.

Kokako

Det finns också en Takahahe här, den enda utanför Secretary Island där denna fågel återupptäcktes från tilltrodd utrotning 1948. Det finns nu ca 300 st kvar. Takahen är stor som en stor höna och väger ca 3 kg.


Takahe


Tyärr fick kameran batteritorsk så några fågelbilder från oss blir det inte, håll till godo med andras bilder. En härlig helg ute i naturen laddar bra inför den kommande veckan.

Inga kommentarer: