onsdag 5 december 2007

NZ halkar efter...

Nya Zeeland halkar efter i den senaste rapporten från FNs Human Development Index. I detta index granskas och betygsätts länder efter deras förmåga att erbjuda bra liv helt enkelt för medborgarna. Bla med räknas inkomst, levnadsålder, skriv o läskunnighet, tillväxt (ekonomisk och population) hur mycket som spenderas på sjukvård och skola etc etc.

NZ står och stampar på 19 plats medan storebror Australien är trea. Sverige glider också långsamt bakåt och är nu sexa på listan efter Island, Norge, Australien, Kanada och Irland.

Det som avgör att NZ är långt efter är en relativt hög andel illiterata och en låg andel BNP till sjukvård. För de som själva vill förkovra sig i detta är länken; http://hdr.undp.org/en/statistics/

Ett annat sätt att rangordna NZ på är utveckling i sjukvården. Här går man bakåt och stretar allt vad man kan emot för att inte höja löner eller äventyra budgeten. Känns detta igen, eller ?

Läkaravtalet gick ut för 18 månader sedan och förhandlas fortfarande. förvånande nog har man inte strejkat ännu. Men nu börjar det höjas röster för strejk och vi har idag alla röstat ,inom läkarfacket, om vi skall gå ut i strejk. Jo, jag har gått med i facket då jag insåg att strejken kröp närmre. Om jag inte är med kommer jag att få jobba ensam annars när de andra strejkar.
Eftersom >20% av alla nyutbildade läkare lämnar NZ direkt för att flytta till Australien (25-40% högre lön) anser många (även ick läkare) att man måste möta denna konkurrens på något sätt. Man är ju inte heller världsmästare i att godta och godkänna de läkare från andra länder som vill jobba här, så visst råder det en viss läkarbrist här.

För att klara budgeten har man bestämt att bara 24 stycken fetmaoperationer skall utföras i år ( då skall man hålla i minnet att NZ har en av de fetare befolkningarna i världen, inte som USA men mycket värre än i Sverige). Som jämförelse är detta ungefär som om man bestämde sig för att bygga Öresundsbron i trolldeg. Ide flesta länder börjar man nu ge extra bidrag till sjukvården för att kunna operera fler patienter med fetma.

Man ger inte heller all form av cellgift till patienter för att hålla kostnader nere.

Nåja, som tur är eller kanske pga så tar alla Kiwis det ganska lungt ändå. Det kommer en morgon med fint väder ändå och kanske kan man ta en BB (beer and barbeque) igen.

Inga kommentarer: