lördag 12 juli 2008

Skål-kineser, frost och Lemon Yougurt Cake

Här är Theo så som han spenderade fredagkvällen. Han laddar inför Peking-OS med att klä ut sig till "skål-kines". Han hade i alla fall roligt.Nedan är en bild på frosten härom morgonen. Det är nog så vitt det blir här i Wanganui. Bakom gungan skymtar ni citronträdet som nu bär hundratalsfrukter igen. Märkligt att de mognar mitt i vinern. Vi har ju också glädje av vårt grapefrukt träd borta vid transportkontoret. Den ger god morgon juice. Citroner använder vi bla i kakor.

Här nedan är ett recept som vi gillar just nu från foodnetwork.com (copyright of "Barefoot Contessa at home")
1 1/2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon kosher salt
1 cup plain whole-milk yogurt
1 1/3 cups sugar
3 extra-large eggs
2 teaspoons grated lemon zest (2 lemons)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup vegetable oil 1/3 cup freshly squeezed lemon juice

For the glaze: 1 cup confectioners' sugar 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice

Preheat the oven to 350 degrees F.
Grease an 8 1/2 by 4 1/4 by 2 1/2-inch loaf pan.
Line the bottom with parchment paper. Grease and flour the pan.

Sift together the flour, baking powder, and salt into 1 bowl. In another bowl, whisk together the yogurt, 1 cup sugar, the eggs, lemon zest, and vanilla. Slowly whisk the dry ingredients into the wet ingredients. With a rubber spatula, fold the vegetable oil into the batter, making sure it's all incorporated. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes, or until a cake tester placed in the center of the loaf comes out clean.

Meanwhile, cook the 1/3 cup lemon juice and remaining 1/3 cup sugar in a small pan until the sugar dissolves and the mixture is clear. Set aside.

When the cake is done, allow it to cool in the pan for 10 minutes.

Carefully place on a baking rack over a sheet pan. While the cake is still warm, pour the lemon-sugar mixture over the cake and allow it to soak in. Cool.

For the glaze, combine the confectioners' sugar and lemon juice and pour over the cake.

PS 1 cup = 2.4 dl eller använd denna konverteringssida för att ändra till svenska mått/enheter

Inga kommentarer: