måndag 14 juli 2008

New Plymouth

I helgen åkte vi på en sista utflykt. Denna gång till New Plymouth i distriktet Taranaki runt den fantastiska vulkanen Mt Taranaki (Egmont).
Taranaki är ett rikt distrikt med mjölkbönder som största orsak till detta men även NZ enda olje och gasfält ute till havs. (Jo, det är litet, men ända). New Plymouth har av denna anledning lite nyare och mer moderna byggnader än någon annan stad på NZ, förutom downtown Auckland. det är glas och krom och fräcka former.
Staden är lite större än Wanganui men ändå inte så levande eftersom den mest fungerar som centralort för omkringliggande bönder och inte så mycket som en stad i sig.
Hur som helst blev vi väldigt förtjusta i staden. För ovanlighetens skull kunde man gå längs med havet och ta in alla vågor som rullar in från Tasmanska havet. Egentligen bara Napier som haft detta innan och delvis Wellington. Det måste alltså finnas något samband till att vi tycker om just dessa tre städer....;)
Vi gick längs den 6 km långa coastal walkway i vinden och den härliga solen. Ca 18 grader i solen och fleecetröjorna åkte av. Skall det vara så här när det är vinter så OK. Då tar vi det varje dag mot den skånska gråmörkret.

Många stolliga pojkar surfade också eftersom detta är surfdistriktet nr 1 men man kan ju ändå hejda sig, kan tyckas, det var nästa "Bitta varning" på kylan i vattnet. Visserligen hade de tjocka våtdräkter på sig men de låg i ett bra tag i vattnet.

Eftermiddagen spenderades i Pukekura Park, enligt många guideböcker NZ bästa och vackraste stadspark. Den är mycket stor och innehåller stora gräsområden, "native bush" och planterade träd. Många sjöar, dammar, och bäckar. En del ser ut som japanska parker och det är väl anledningen till att en stor del av Tom Crusie filmen "Den siste Samurajen" spelades in här.

Pukekura Park Main Lake med Mt Taranaki i bakgrunden
I Pukekura Park fanns också "the Fernery". Ett växthus med 100 olika "Fern arter" alltså fräken-växter. Det fanns också lite blommor därinne, speciellt orkidéer

Blommor från The Ferney i Pukekura Park
Pohutukawasort--/-- Magnolian blommar redan

Sent söndag kväll åkte vi hemåt i perfekt månsken. Mt Taranaki nästan "lyste" i natten med all sin snö och sin närmast absurt perfekta vulkanform och gav oss en sista magisk och nästan transcendent känsla.

Inga kommentarer: