onsdag 2 juli 2008

Nu börjar det hända saker i Lingonboda..

Detta fantastiska folk.
Idag meddelade de större lokaltidningarna att man tänkt..(notera tänkt) tillsätta en kommitté som skall se över sjukvården på södra nordön inkluderande 6 landsting,Wanganui, Waiarpa, Manuwatu, Hawkes Bay och Wellington/Hutt, och ca 550 000 människor.
Det tog fyr av bara den. Visselpipor fram och de flesta lokala politiker tog chansen att visa sitt oberoende och framhäva sin stad.
Detta är mycket mer intensivt än någon annan kampanj, visselpipe-demonstration eller protestmarsch i Sverige.
Man kan undra vad som händer om de verkligen tillsätter en kommitté eller, hualigen, kommer med ett betänkande som betyder att några sjukhus läggs ned.

Det tragiska i kråksången är att översikten behövs.Man kan inte ha alla dessa sjukhus bemannade. I så fall får man vara som Norge, som faktiskt har sjukhus precis överallt där det lägger till en fiskebåt, och då kostar det PENGAR.
Nya Zeeland lägger fn ca 9.2 % av sin BNP på sjukvård vilket är helt i paritet med Sverige men per invånare ändå mycket mindre.
Men att satsa på fler helikoptrar, ambulanser, elektiva sjukhus är nog melodin i detta land om man inte vill vandra längs USAs och Australiens stig med allt mer tilltagande privatisering. Och DÅ, vet man aldrig var notan slutar för allmänheten, USA lägger 2007 16.6 % av sin BNP på sjukvård och då måste man betänka att ca 85 % av all vård är icke-privat och av betydligt lägra standard än vad vi tror.

Inga kommentarer: