lördag 19 juli 2008

Cook Islands

Så har vi då till slut lämnat Wanganui. Tårar och avsked. Lite ovanligt för oss så blev det lite stressigt poå slutet. Vi underskattade packningsproceduren och tisdschemat blev späckat den sista dagen. Vi fick köra i lite för hög fart till Wellingtons flygplats. Väl där i knapp tid så var det bara att vänta för allt var försenat med en timme. Sedan flyg Auckland, flygplatshotell i Auckland airport, upp i ottan för incheckning kl 06.00. Tur att man är barnfamilj för då går man förbi alla andra i kön….hi-hi. Sedan avfärd Cook Islands.

Cook Islands är 15 öar eller atoller med småöar. Det finns ca 18.000 invånare varav 14.000 på huvudön Rarotonga. Näst folkrikast är atollen Aitutaki med 1600 invånare, 18 km2 ca 30 mil norr om Raronga. Cook Islands delas också upp i de södra och de norra öarna. Nästan alla människor bor på de 9 södra öarna och bara 1500 människor på atollerna i norr. I norr och främst på Manihiki finns odlingarna för svarta pärlor, en av de stora exportvarorna/inkomstkällorna.

Hit flög vi en fredagsmorgon i juli 2008. Vi flög jetplan, Boeing 747 i ca 4 timmar för att landa på en ö som inte är större än 10x6 km. Mitt i ingenstans, liksom. Vi spenderade en eftermiddag längs nordkusten på ett Cafe/restaurang med att softa och fika. Väl där så fick vi skådespel precis utanför revets kant så hoppade och dök knölvalar…!! Magiskt, så där på 100-150 meters avstånd.
Vi flög sedan vidare från Rarotonga med Air Rarotongas mindre plan, ett tvåmotorigt 10 sitsigt åbäke. Flygturen var fantasiskt i alla fall. Med fullmåne i öst och solnedgång i väst flög vi 30 mil norrut till en ännu mindre flugskit på kartan, Aitutaki, och landade i paradiset…..


Inga kommentarer: