torsdag 7 februari 2008

Äventyr i Queenstown

Efter stopp i Wanaka kom vi fram till Queenstown.
Queenstown är en stad som växt med över 500% sedan Bobby var här för 15 år sedan. Det går inte att känna igen sig. Där det låg Bungyföretag förr ligger det nu Louis Vitton butiker. Japaner vimlar det av överallt.
Med detta i minnet är det ändå så att det är bekvämt med Queenstown om man gillar äventyr for detta skulle verkligen kunna kallas Äventyrarnas Disneyland. Tillrättalagt men "easy accesible".

Förutom att ströva omkring och bada satsade familjen på två aktiviter. Rafting på Shotover River eftersom detta var ett av de äventyr man kunde göra alla tillsammans. Vad vi missade när vi anmälde oss var att det riktiga äventyret låg i att ta sig dit.
Vi körde i en en inte alltför nyligen besiktigad buss över ett bergspass och sedan nedför en grusväg där man bara ibland med knapp marginal fick rum med båda hjulparen. Det var i stort sett under 20 minuter hela tiden 100 meter stup vid sidan om vägen och det känns bara löjligt att säga att det naturligtvis inte fanns några vägräcken.
Denna grusväg i lösgrus/sandlådegrus skulle nog inte kunna exstistera i Sverige. Jag tror faktiskt att den skulle vara förbjuden av kommuner och vägverk även om det var en privat väg.

Vägen förr och nu..vad tror ni ?? Någon som vågat åka ??

Nåja, vi överlevde uppenbarligen även om mormor inte mådde bra av detta, Åsa hade sin första höjdskräcksupplevelse och Thomas hade aldrig hade varit med om någonting liknande innan.

Väl framme byttes det om till våtdräkter och flytvästar. Vi försågs med paddlar och sattes i en stor gummiflotte. Vi paddlade och åkte igenom forsar och lite lugnare vatten. Av och till när forsarna var mindre fick vi alla hoppa i och flyta med i strömmarna/forsarna.

Rafting gänget

Vi stannade vid en klippa för att göra "the rock jump". Ca 2 till 3.5 meter hopp ned i den strömmande floden beroende på varifrån man hoppade.

Maja gör the "the rock jump", ca 3 m upp

Theo var den yngsta någonsin !! som gjorde detta och morfar Thomas vara nära att bli den äldsta. Innan ni anmäler oss till barnavårdsnämnden så var det så att Bobby tog emot Theo i floden.

Så här såg det ut ungefär..

Dagen efter försökte halva gänget flyga in till Fjordland eftersom det är så extremt långt att köra dit. Tyvärr blåste det för mycket nere i Fjordland så den dagen spenderade vi istället med att utforska guldgrävarstaden Arrowtown, lite vingårdar, den ursprungliga Bungy bron (Kawarau)och ytterligare några inspelningsplatser från Sagan om Ringen (the Ford of Bruinen).

Sedan blev det dags for Canyoning för Bobby, Åsa och Moa. De andra var för små för att få följa med. Vi försågs ännu en gång med våtdräkter och flytväst men också med klätterselar etc,

Vi gav oss iväg i en ravin där vi omväxlande simmade, gick, hoppade, åkte, klättrade och hissade oss fram. Resan bästa upplevelse tyckte vi.



Moa var enormt modig och imponerade på alla med att åka rutschkana baklänges nedför stenarna, gå nedför lodräta väggar samt hoppa 6m hoppet ned i den lilla "streampoolen". Vi har rörliga bilder på detta också.

Moa hoppar...!!

Bobby klättrar upp...

Tre dagars intensivt upplevande. Nästa etapp blir bil över alperna och Westlands. Tyvärr fick Fjordlands skippas men det är möjligt att familjen Tingstedt återkommer dit under hösten.

Inga kommentarer: