tisdag 5 februari 2008

Lake Tekapo och Mt Cook

Efter Kaikoura körde vi vidare mot syd. Stannade i ganska charmiga Christchurch för en fika. Sedan försökte vi i ganska dåligt väder hitta inpelningsplatserna för Rohans slätter och Pelennefield. Vi såg dom, men inte särskilt bra, och det är klart att, fint väder hade gjort en hel del for den speciella upplevelsen.

Så här skulle Rohans slätter sett ut om inte dimman hade varit

Vidare söderut stannade vi i Lake Tekapo. En sjö med fantastiskt färg. Mjölkfärgad turkos. (den beskrivningen hade tom Bengt Grive varit stolt över.....) Sjön ligger omgiven av mjuka alper och lite mer spetsiga i bakgrunden. Dock inte så vackert som det skulle kunna vara eftersom det nu börjar bli så torrt att man diskutterar nödslakt av får och kor och vattenrestriktioner över hela NZ.

Vi hyrde in oss i ett privat hus med utsikt över hela nejden. I Lake Tekapo finns ett litet kappel som bara rymmer ca 20 personer. Altartavlan ser ni nedan. Ett fönster med utsikt over sjön och bergen. Häftigaste altar tavla jag vet även om den av Kasiulis (Förlarade Sonen) i Borstahusens Kapell smäller högre på den emotionella skalan.


Altartavlan i Chapel of the Good Shepherd

Dagen efter gjorde vi en utflykt till Mt Cook. Högsta berget i denna världsdelen. 3754 möh.

Enligt mig tillsammans med Matterhorn det vackraste berget i världen, iaf som jag sett. Man kör upp till en liten by som heter Mt Cook och därifrån kan man gå lite olika turer bl.a upp till olika glaciärer och dess kalvningsjöar. Vi gick upp till Tasman glaciär som är den största även om den i vissa avseenden inte ser ut som en glaciär då den är full av sten också och längst ned ser den mer ut som en rullande stensamling. Trots att den på bilden nedan inte ser så stor ut så är den faktiskt 200 m thock nere vid änden och 600 m som tjockast högre upp.


Tasman Glacier

Vi gjorde också ett försök att nå Hooker Glacier men fick vända pga av tidsbrist. Utsikten över berget härifrån var ännu bättre och det var häftigt att få gå över hängbroarna på tracken.


Hängbro over "Hooker Glacier stream" med familjen Tingstedt


Lite bättre närbild på hängbrogänget

Visst är berget vackert ??

Inga kommentarer: