torsdag 24 januari 2008

Northland

Det är ca 75 mil till Bay of Islands i Northland från Wanganui. Bay of Islands är en av de mer kända turist/semester destinationerna på NZ. Det är lätt att förstå och man slås av den vackra naturen. Så mycket "Bay of Islands" är det väl inte när man som svensk är uppvuxen med både Stockholms och Göteborgs skärgård.

Det sägs att det finns 144 öar i området men då har de nog räknat med alla stora stenar också. Vi räknade till ca 20 öar. Mitt ibland dessa öar simmar en massa delfiner, stränderna är av härligt gulvit sand och vattnet går i turkos.


De första dagarna var vi mitt i sviterna efter en cyclon och vädret passade sig mer för utflykter.

Vi åkte till Northlands västkust för att se fantastiska kauri träd. Kauri är världens näst största trädart. De blir inte så höga ca 40 meter men stammen kan bli över 17 meter i diameter. Det häftigaste är dock åldern. Vi såg det äldsta och största, Tane Mahuta (Skogsguden) och det är ca 2000 år gammalt. Häftigt.

På Northlands västkust finns också ett landskap fullt med sanddyner/sandberg ca 150 till 200 meter höga. Där klättrade vi runt, hoppade, rullade och åkte bodyboard nedför. Mäktigt.


Vi stannade också på 90 miles beach. Den är visserligen bara 64 miles (102 km) lång men helt underbart. Bussar och bilar körde omkring och var man grävde fick man upp jättegoda TuaTaras ( mussel/snäckliknande djur)


Dagen efter for vi NZ nordligaste punkt. Dimmigt värre, men ibland lättade dimman så att vi kunde se Stilla havets vågor möta tasmanska havets i en välkänd vågbrytning utanför nordspetsen. För dom som undrar är det härifrån 18029 km fågelvägen till London.


Därefter blev det fint väder och vi spenderade dagarna med att simma, kayaka och titta på delfiner. Tyvärr kunde vi inte simma med eftersom de hade små bebisar. Synd men kanon ändå.
Vi hann också med en eftermiddag på Waitangi där traktatet som skapade det nya NZ skrevs på av Maori hövdingar och regeringsrepresentanter från England. NZ blev då formellt en "dominion" men maoirierna behöll landrättigheter och mycket annat som många andra överkörda infördingar aldrig fått (jmfr Indianer och aboriginies).

Vi körde sedan hem över natten till Wanganui för att tvätta och förbereda oss inför nästa etapp.
Sydön.

Inga kommentarer: