måndag 14 januari 2008

Att söka jobb på NZ

Jättekul med alla läkare som hittar till bloggen. Jag skall försöka svara med brev men för andra som kollar här så kan jag bara kort konstatera att det är mycket trevligt att jobba här. inte många nackdelar om man kan fördra det engelska lite hierarkiska systemet.

Det är trots detta svårt att få jobb och det beror mest på NZ sjukhus helst anställer folk från det gamla samväldet för då vet de att de får någon som kan "systemet".

Hur som helst så är det enklast att få jobb som ganska ung läkare (efter AT) då får man visserligen så att säga "köra mjölken" med mängder av pappersarbete. den andra möjligheten är att komma hit som specialist och då är det bäst om man i alla fall har 7-10 års erfarenhet efter specialistexamen. Annars kommer man nog inte ifråga.
Dessutom är det svårare att komma ifråga om man kommer från en smal specialitet, dvs kirurgi, urologi, anestesi är lättast. Medicin är lite mer olika än andra specialiteter och därför svårare.
Generellt saknas det mycket doktorer här på NZ, (Oz är ganska fullt) men trots detta är det svårt för oss svenskar att få jobb....

Bästa strategin är att ta kontakt med de olika rekryteringsfirmor som finns på nätet. Ex Wavelength och Global Medical Staffing. Även om de flesta sjukhus helst inte vill använda detta så är det så de allra flesta fått jobb, dessutom får man ovärderlig hjälp av dessa (och tro mig, det behövs).
http://www.wave.com.au/
http://www.gmedical.com/

Innan kontakt tages bör man klarat av IELTS (international english language testing system) http://www.folkuniversitetet.se/templates/Page.aspx?id=12607.
Det behövs 8 i snitt av 9 och inte mindre än 7 på någon av de fyra delmodulerna för att komma ifråga. Krävs numer av alla sjukhus (och medical council) i NZ och Oz-land.

Kolla dessutom in era CV. Ett vanligt svenskt räcker inte, man måste sälja sig betydligt mer än vad vi är vana vid.

Hoppas detta hjälper lite i era efterforskningar.
Lycka till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack så mycket för infon! Mycket matnyttigt. Det behövs alltså inget annat test, typ som amerikas USMLE, för att få jobba i NZ?