måndag 15 oktober 2007

Where's my appendix?

När man skall skriva ut någon som nyss blivit blindtarmsopererad från sjukhuset så är detta inte det första man förväntar sig höra som fråga angående själva vårdtiden.
Men det är inte ovanligt att Maorirer vill ha all sin vävnad med sig från sjukhuset.
Tyvärr var jag inte så förberedd på frågan så det tog lite för lång tid att svara, men det fanns förståelse. Till slut hittade vi den lilla masken på patologen.

Att behandla och vårda Maorier kräver en del kunskap om deras seder och traditioner.
Alla nyanställda och det gäller väl mest ignoranta utlänningar som mig får utbildning i detta vid "employment orientation".
De 2 viktigaste saker att komma ihåg är att Whanau (släkten) är mycket mer involverad än i Sverige och man lyssnar mycket till de åsikter som framförs inom varje whanau.
Av vikt är också att lära sig skillnaden mellan tapu och noa. Tapu är heligt och noa är vanligt.
De får inte blandas. Tapu är huvud och ända är noa. Av denna anledning så skall man inte sitta på en kudde, det skulle bryta mot tikanga (sederna) (jag kan iof tänka mig andra anledningar oxå till att inte sitta på en kudde :)...).

För den som vill läsa mer om Maorier och deras historia, kolla in ttp://www.treatyofwaitangi.govt.nz/
Här kan den intresserade läsa hur en översättare faktiskt blev den som delvis förseglade ödet för Nya Zeelands maorier. Utan uppsåt visserligen, men "fredsuppgörelsen" mellan engelsmän och maorier har faktiskt lite olika ordalydelse på de olika språken. Detta debatteras flitigt än idag och då skall man veta att maorier har det väldigt mycket bättre än aboriginer i Australien.

Om någon vill jobba i landet(NZ) rekommenderas boken Medical Practice in New Zealand av David Cole. Den ges ut av Medical Council NZ (http://www.mcnz.org.nz/) .

I den boken finns oxå en del nya zeeländska medicinska termer att lära sig så man förstår snacket mellan syrror och mellan patienter. Tex wicked, squiz, spew och soot. Klarar ni av dom så lär jag gärna ut fler kolloqiala termer.

Inga kommentarer: