tisdag 23 oktober 2007

Labour Weekend i Rotorua

Den gångna helgen var "labour weekend". Labour day, första maj, var måndag 22/10. Här på Nya Zeeland så undrar man vad det egentligen betyder. Tydligen är det bara Japan som har en större del av den arbetsföra befolkningen som arbetar mer än 50 timmar i veckan, 35 % på NZ och 39% i Japan. Jämförelsevis är samma andel i Sverige 3% enligt denna OECD rapport som publicerades igår.

Vi har hursomhelst varit i Rotorua på Nordöns nordcentrala del. Rotorua är känt för sin geothermala (vulkaniska) aktivitet men också för sin tydliga Maori kultur/tradition. Dessutom är det lite av en huvudort på Nordön för all form av friluftsaktivitet från Helikopterflygning och Bungy till Rodel och Spa bad.

Vägen till Rotorua från Wanganui är vacker och går rakt igenom de centrala vulkaniska landskapen på ca 1000 m höjd. State Highway 1 (SH-1) skiljer sig endast från alla andra vägar genom att den har en 1 m bred vägren. Inga andra vägar har det. Annars är det enkelfiligt och 100 km/h som gäller. Det tar alltså tid att köra.
I Rotorua hann vi titta närmare på Kiwi Encounter, Wai-o-Tapo Geothermal area, Te Puia Maori Museum, Åka Sky-ride till toppen av stadsberget och åka rodel ner igen. Vi gick på Spa och åt thailändskt, amerikanskt och nya zeeländskt.


På Kiwi Encounter arbetar man med att kläcka Kiwi ägg och uppfostra dom i ca 6 månader innan de släpps igen. Endast 5% av Kiwi fåglarna överlever idag förbi sin 6-månaders dag, Detta trots att fågeln blir 40 år. Tyvärr är den för liten för att klara sig innan dess. Illrar, pungråttor och hundar dödar dem. Stammen sjunker med ca 5% varje år trots stora insatser från alla på NZ.
Vårt gäng var glada över att se tre stycken levande i sin rätta miljö + alla små söta "bebisar".

Wai-o-Tapo var spännande med kokande geggamoja, rykande kratrar och sjöar färgade olika av olika grundämnen.

Te Puia var intressant med en guidad tur och ännu mer insikt i Maori kulturen. Vi fick se både en riktig Haka, lyssna på Maori musik och träffa killen här nedan. Moa och Maja planerar en Tingstedt Haka nu.....


En intensiv helg avslutades med en eftermiddag i Taupo vid stranden av Lake Taupo, NZ största sjö. Lite rek för kommande äventyr... På vägen hem över höglandet fick vi se de tre majestätiska vulkanerna , Ruapehu, Ngauruhoe och Tongariro samtidigt i kvällsolen.

En vacker avrundning av helgen......

1 kommentar:

Bitta sa...

Hej allihop! Vilken fantastisk helg ni haft och vilka vackra bilder. Häftigt att åka rodel nedför berget! Skulle jag våga? Vägarna verkar vara läbbiga, måste nog införskaffa ögonbindel om jag ska fara på så smala vägar (tänker alltså inte köra). Finns det tåg? Vi ser fram emot att få se och höra på flickornas Haka, Theo kan nog också Haka på . Hoppas Moas lägerresa blir lyckad. Kramar från mormor