fredag 6 juni 2008

Hälsorapport

Man skulle kunna skriva om familjens hälsorapport men det är ett segdraget ämne. Bobby och Moa ännu inte helt tillfrisknade från hemska virus, trots att det gått 22 dagar nu. Moa åkte dessutom på en 24 timmars kräkning som hon dock har hämtat sig ifrån nu.
Resten är friska.

Nä, det här handlar om NZ folkhälsorapport som offentliggjordes häromdagen. Själva var de nöjda eftersom folk var friskare nu än för 5 år sedan. Vad som överraskade mig var, vad jag anser, den dåliga hälsan i landet.
Det var en ganska omfattande rapportering om många möjliga aspekter på hälsa, allt ifrån hur mycket grönsaker man åt till diabetes, tandhälsa, cancer och hur ofta man gick till doktorn.
Här är ett axplock av resultatet.

56 % av befolkningen är överviktig (BMI<25)
26 % är feta (BMI>30)
21 % röker >10 cig/dag.
48 % av de vuxna har fått tänder utdragna till följd av karies, infektion eller smärta.
47 % av alla barn åker bil till skolan
10.4 % straffar fortfarande sina barn med AGA (trots ny lag senaste året som förbjuder detta)
82 % av befolkningen har träffat sin husläkare det senaste året.
64 % har diagnostiserats med någon form av kroniskt hälsoproblem.
17 % har kronisk smärta
13.6 % medicinerar mot högt blodtryck
11 % medicinerar mot astma
5.7 % medicinerar mot diabetes
14.7 % har psykiatriska problem (humör+ångest diagnoser)
19.7 % har ett farligt alkoholintag (52% av män mellan 18-30 har farligt alkoholintag)
TROTS DETTA skattar över 60% sin hälsa som god.

Jag blev lite överraskad av dessa siffror så jag rotade fram den senaste folkhälsorapporten från Socialstyrelsen i Sverige. Den är från 2005.
Det är inte mycket som är sämre i Sverige kan jag säga vad gäller hälsa, sjukvård och ohälsotal.
Det som faller ut till NZ fördel är att vi har mer astma i Sverige och att vi är lite sämre på att äta grönsaker.
Vi är visserligen feta också, 34 % överviktiga och 10 % feta, men det är ändå bara hälften av NZ övervikt. Vi har längre medelålder, bättre överlevnad i cancer, samma mentala ohälsa, färre trafikdöda/skadade och enormt mycket bättre tandhälsa.

Rapporterna finns i sin helhet på dessa länkar;
A Portrait of Health; Key Result of New Zealand Health Survey 2006-2007.
Folkhälsorapport 2005

Summan av detta är väl ganska socialistisk. Om man betalar lite i skatt i ett land blir det svårt med folkhälsan. Sjukvård kostar pengar om den så är privat eller offentlig. Kan ingen, staten eller privatpersoner hosta upp pengar blir det så här. Det förklarar inte fetman men väl resultat i alla sjukdomar, tandhälsa etc. Dessutom försöker vi i Sverige behandla våra överviktiga eftersom detta är av godo både för individen och samhällsekonomin. I NZ finns ingen behandling förutom egen bantning eller privat finansierad operation.
Vart skall detta hamna? (dessutom så är högerpolitikerna ju på väg in och det brukar inte betyda mer pengar i den offentliga kassan)

I tillägg till detta kan jag meddela att man beslutat att screena för tjocktarmscancer. Detta har alla privata kirurger lobbat för i åtta år . (De tar ca 7500 SEK för att utföra en tjocktarms-undersökning). På frågan vad det skulle kosta sa hälsoministern att han inte visste men det fungerade i Australien....?? och då skall vi ha det här.... (kanske finns det ett element av politisk tjuvskott här, den sittande regeringen behöver ju inte bekymra sig om kommande kostnader, det blir nästa gäng som får bära det, därav att man nu plötsligt vill "fast tracka" detta)

På nätet (medicinska sökmotorer) kan man se att kostnaden per sparat liv ligger på mellan 30000 och 100000 SEK för denna typ av screening. Man kan också se att de länder med låg andel privat kirurgi inte screenar beroende på samhällsekonomisk kostnad. Länder med hög andel privat kirurgi screenar (USA, UK, Australien och nu NZ..)

Jaja...

2 kommentarer:

Lars-Ingvar sa...

hallllåååå, EM2008 har börjat Bobby!
Kom in i matchen och hoka upp dig online antingen via skype eller msn eller nåt så kan vi snacka om viktigare saker... ;) / Bro S

Familjen Tingstedt sa...

Tjena LI
EM har börjat. ganska jobbigt att gå upp 04.00 för att se 2 matcher. Får se hur länge kroppen klarar det. Problemet är att jag måste fixa mina arbetstider också.
Dag 1 i EM
Portugal=bra
Tjeckien=osäkert
Schewiz=dåligt
Turkiet=dåligt