söndag 23 september 2007

Skidåkning på Mt Ruapehu

Den gångna helgen har vi spenderat på Mt Ruapehus branter. En märklig känsla att köra in och hyra skidor när det är 20 grader varmt. Hur som helst så lämnade vi palmer och härlig värme och körde 16 km upp för Mt Ruapehu för lite vårskidåkning. Vi landade på 1600 möh i ett vulkanlandskap. Lift upp till 2300 möh, som högst. Överst var det mest svarta pister och längre ned lite lättare. Sammanlagt fanns det 6 stolliftar och 4 släpliftar. Runt omkring var det stora möjligheter till off-piste men inte denna helg nu när säsongen är på väg mot sitt slut. Vi åkte på Turoa Skifield. På de andra sidorna om vulkanen finns det ytterligare två skidsystem, Whakapapa och Tukino.

















Snön var blöt och tung som vanligt på NZ men vi hade en kanonhelg i alla fall. Alla barnen var duktiga och Theo mötte en del hurrarop. Tydligen är det ovanligt med så små hjälmfotingar här. När det blev molnigt eller blåste upp ville Theo dock helst fika eller åka hem. Enligt Åsa är han lik Bobby; ”lyxåkare”.


Mt Ruapehu är en aktiv vulkan med sitt senaste utbrott 1996 men med årlig aktivitet. Med sina 2797 möh är det Nordöns högsta berg. Bakom den ligger 2 andra vulkaner, Tongariro och Ngauruhoe, som användes i inspelningen om Sagan om Ringen. Sagan om Ringen är alla stolta över och de flesta kartor och turistbroschyrer idag har utmärkta ”ringar” som indikerar inspelningsplatser från filmerna. Ungefär som förr i Sverige när kartorna indikerade fornminne eller utsiktsplats.

Som alla märker är det betydligt vanligare med Maoriska namn än med engelska på orter, berg, floder. Tro inte att vi har problem med att lära oss dessa namn. Ibland är det omöjligt med alla vokaler som finns i detta språk och alla andra polynesiska språk. Kolla bara på dessa, Whakapapa, Whangarei, Wanganui, Whakatane, Whangamomonoa, Whakamaru, Waiouru, Wairoa, alla städer på Nordön. Inte lätt att veta var man skall och inte skall.

Ha det bra allihop

Inga kommentarer: