söndag 11 maj 2008

Fiji

"Bula" allihopa.



Nu är vi hemma igen efter en härlig semester på Fiji. Vi fann vår Kurre Kurre Dutt ö men var inte riktigt säkra på vem som var Pippis pappa.

Vi anlände till Fiji fredag eftermiddag och stannade på ett bra hotell med en stor pool nära flygplatsen. Dagen efter åkte vi båt en timme ut till vår ö som heter Malolo Lailai. Den syns från vårt plan på bilden under...

Vi checkade in på vår garden bungalow på Plantation Island Resort (jo, vi hade snålat bort närheten till beachen, nu fick vi bo nästan 50 meter från beachen) och njöt i fulla drag av stillheten och det som kallas "Fiji Time". "Fiji Time" är bara att allt går långsamt, till skillnad från "jam karet" i Indonesien som ju betyder gummitid och betyder att det händer snart,ibland och kanske.

Första dagarna på Plantation Island Resort var mycket bra med sol och bad i hav och pool. Temperaturen låg på 30 grader, 28 i vattnet och 27 i poolen. Alla njöt, Moa och Åsa av att vara i söderhavet, Maja av att bada i samma hav och Theo av att bada i poolerna. Själv njöt jag av en Fiji Bitter varje dag, men aldrig innan klockan 12.
På resorten ingick det mesta. De körde ut oss med båt två gånger per dag till revet för att snorkla men vi tyckte nästan att det var bättre att snorkla rakt ut från beachen. Där såg vi flera olika sorters klumpfiskar, havs ormar, bläckfiskar och mindre stingrays. Plus alla Nemofiskar förstås som blev Moa och Majas bästa snorkel minne. Otroligt vad Disney kan programmera barn.

Vi fick också gratis låna vindsurfingbrädor, båtar, havskajaker, minigolfklubbor och gratis fisketurer. Moa och Maja seglade Hoby Cat med Bobby och tyckte det var jättekul men båda ville boka upp farbror Lasse som seglingscoach i framtiden eftersom "han ju fakistkt är bäst på segling..." Bobby och Åsa försökte vindsurfa, Maja orkade paddla över hela lagunen med Bobby och Moa för att komma till ett bra snorkel ställe.

När man har så mycket att göra gjorde det inget att vädret faktiskt var ganska dåligt under fyra dagar. En dag regnade det så mycket att allt översvämmaders. Men då kom all grodor upp för att inte drunkna Vår djurälskande son fångade då många grodor och hade dom i sitt lilla Zoo tillsammans med eremitkräftor och sniglar. Katten ville inte vara med även om Theo försökte.


Vädret blev bättre i slutet av resan igen och då tog vi några bilder på "brudarna Tingstedt", Solen sken och solnedgångerna blev vackra.
Fijianerna dansade och log. Vi hade en Fiji kväll med mat från Fiji och Indien. Halva befolkningen är ju indiska ättlingar till arbetskraftinvandring i början av 1900 talet.
Vi åt något väldigt gott som hette Kokoda. Det var kraftigt vitt fisk kött som var marinerat i citronjuice och smaksatt med kokosmjölk, lök och chili. Lite som sill. Mycket gott. Annat som var gott var lolo, grönsaker sauterade i lök och kokosmjölk. Köttet tillagades i Lovon, en grop fylld med heta stenar som täcktes över med jord (köttet var inlindat i palmblad, ingen fara).
Barnen var vissa dagar på Kids club och målade t-shirts och lekte. Här är de efter lite ballonglek.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det finns något som heter Tonga-time men det betyder nödvändigt inte vis senare utan kan också bli tidigare

Anonym sa...

Bula, bula! Skönt att ni är välbehållna tillbaka och att ni ser ut att ha haft det underbart!Här hemma har det varit sommarvärme i en vecka och allt vackert grönt har slagit ut (lite för fort, skulle behövt Fiji Time). Körsbärsträden har blommat över och äppleblommen blåser av idag, som är en solig men kylig och blåsig majdag på Näset. Skåne är som vackrast just nu när det är rutigt av rapsgult och grönt. Grodorna i dammarna på vår golfbana är glada och högljudda. Här kunde Theo skaffa nya invånare till sitt zoo. F.ö. så strejkar delar av sjukvårdspersonalen lite varstans, även i DK. kramar mormor och morfar