söndag 25 maj 2008

Election year

Election år i år. I oktober kommer Nya Zealand att få en ny regering. Den sittande Labour regeringen med Helen Clarke har suttit i nio år nu och kommer inte att vinna ett tredje val, Konservativa partiet, National, Leder med över 20 % i opinonsmätningarna. Labour har gjort allting rätt det är alla överens om men som överallt i världen (utom i Sverige då) så tröttnar väljarna efter ett tag och vill se nytt trots avsaknad av misstag eller dålig politik.

Det mest fantastiska är politikerna som väntar på intåg i regerings-byggnaden är goa marmeladpolitiker. Snackar jädrar i det, men det krävs inte mycket utbildning för att genomskåda det. Om man trodde att Sverige hade dåliga politiker så behöver man inte leta längre än hit. opositionsledaren, John Key är en buffel som anstränger sig så det syns att verka empatisk och påläst. Dagen efter budget-propositionen tyckte han att det var för lite skattesänkningar, (surprise..!!) men trots att alla förstå-sig-påare sade att detta var bra, pga av världsekonomin, stundande konjunkturnedgång etc så stod han på sig. Tyckte att NZ inte behöver mäta sig med andra delar av världen utan bara Australien.
(Australien är jämförelselandet nr 1. Och där har de minsann lägre skatt, att detta sedan har dragit ned Australien i en spiral nedåt och skatterna beräknas höjas nu påverkar inte den kommande premiärministern.)
Sammanfattningsvis är det ju naturligtvis mycket roligare att följa politik här, för grodorna man bjuds på är enorma ibland och det är enkelt att följa, det finns nämligen bara en politisk reporter på statsägda TV 1 och 2.

Inga kommentarer: